onsdag 11 januari 2012

Kryptera och lösenordsskydda filer i Libreoffice och OpenOffice

Allt fler av oss sparar filer i dropbox så att de finns på flera datorer och allt fler datorer hänger med oss överallt i vardagen. Är det dessutom så att en del filer innehåller uppgifter som inte ska läsas av obehöriga vad som än händer med datorn kan det kännas tryggt att kryptera och löseordsskydda dessa.

Det är mycket enkelt att göra i OpenOffice eller LibreOffice. När du sparar eller "sparar som" bockar du helt enkelt i kryssrutan som erbjuder dig att lösenordsskydda filen och skriver i ett lösenord i dialogrutan som kommer upp när du tryckt på spara.  Glöm inte lösenordet bara!!  Filen går inte att öppna utan det.

Tänk också på att om det är filer som kan vara viktiga för andra - familjen eller jobbet t.ex så skriv upp lösenordet du använder och förvara det så att någon annan kan hitta det om det skulle hända dig något. 

I tidigare OpenOffice och LibreOfficeversioner finns en bugg som gör att filer sparade som .doc endast öppnas skrivskyddade när de är lösenordsskyddade. Med LibreOffice 3.4 är detta löst. Filer som sparas i .odt format drabbas inte av buggen alls. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar