tisdag 6 december 2011

Skapa mallar i OpenOffice och LibreOffice
Man kan vinna mycket tid på att skapa bra mallar för vissa typer av textdokument och kalkylark som man ofta använder i sitt arbete.  Man kan lägga in skolans adress, sin signatur, en logga, en schemamall en budgetmall eller vad det nu kan vara så att man slipper göra det från grunden varje gång.
Det hela är ganska enkelt och man gör likadant i OpenOffice och i LibreOffice.
 1. Skapa ett dokument och lägg till det innehåll som du vill använda i din mall.
 2. Välj Arkiv/Fil - Dokumentmall - Spara.
 3. Skriv ett namn på den nya dokumentmallen i rutan Ny dokumentmall .
 4. Markera en mallkategori i listan Kategorier .
 5. Klicka på OK.
Om du vill skapa ett dokument baserat på mallen väljer du Arkiv/Fil - Nytt - Mallar och dokument, markerar mallen och klickar på Öppna.

Om man behöver ha tag på sina mallar, ex vid datorbyte eller så, så hittar man dem så här i Ubuntu:
1. Platser --> hemmapp   2. Här måste man välja att visa dolda filer.  Visa --> visa dolda filer.  3. Då dyker det upp en massa mappar man inte normalt ser och som alla har ett namn som inleds med en punkt.  En av dessa mappar heter .OpenOffice (eller .LibreOffice om man har det)  Klicka dig vidare in till en mapp som heter template.  Där ligger mallarna.  Högerklicka och välj "kopiera till" ...någonstans - om du vill ta vara på eller flytta dina mallar. 


2 kommentarer:

 1. Tackar för detta.
  Inga konstigheter iofs, men det gjorde att jag började skapa mallar direkt i stället för att gnälla över att jag inte hittade några färdiga på nätet.
  Det känns så skönt att komma tillbaka till Ubuntu efter ett par års frånvaro. Fackklubben på jobbet ska Linuxiseras nu :)

  SvaraRadera
 2. Kul att du fann det användbart!

  SvaraRadera