onsdag 2 februari 2011

Automatisk innehållsförteckning i OpenOffice och LibreOffice

I ett tidigare inlägg (se det först!) visade jag hur man bör göra för att sätta in rubriker och få dem numrerade i ett LibreOffice eller OpenOffice Writer dokument.

I videon här visar jag hur man kan gå till väga för att infoga en automatiserad innehållsförteckning baserad på dina rubriker.

Se helst filmen i hd (720p) och i fullskärmsläget.

14 kommentarer:

 1. Hej!
  Bra instruktion. Men hur får du till avstånden efter numren i rubrikerna? När jag gör det i Win 7, oo3.2 så blir det inte ens ett mellanslag mellan nummer och rubrik. Har sett på supportsidorna att det är ett problem.
  Hälsningar
  Göran

  SvaraRadera
 2. Jag använder mest Mac OS X och ubuntu och där går det bra. När du har dialogrutan för kapitelnumrering uppe så stoppa dit en punkt i rutan för "skiljetecken" "bakom". Se om det gör någon skillnad.

  SvaraRadera
 3. Hejsan! I min innehållsförteckning som jag har gjort har jag inte fått mellanslag mellan rubrikerna och underrubrikerna, Det står ty: "INLEDNING1" hur får jag till det så det står "INLEDNING 1" och sedan "problemformulering 1.1" just nu har jag inga mellanslag, detta kan jag ju inte ändra manuellt för då försvinner siffrorna? Tacksam för snabbt svar! MVH/Melissa

  SvaraRadera
 4. Det går så vitt jag förstår inte att ändra på i formateringarna för själva innehållsförteckningen utan gör i kapitelnumreringen. Steget före alltså. När du formaterar numreringen där så sätt dit ett mellanslag där det står "Skiljetecken" före - efter

  SvaraRadera
 5. Tack för en mycket värdefull guide!
  / Anders Richardsson

  SvaraRadera
 6. Tack snälla för hjälpen! Men jag skulle vilja ändra typsnittet på "Innehållsförteckning", har anvisningar om speciella typsnitt i min uppgift - hur gör jag det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det enklaste sättet är att högerklicka någonstans i innehållsförteckningen och välja "redigera förteckning/tabell". I dialogrutan som kommer upp kan du enklast kryssa ur rutan "skyddad mot manuella ändringar" och sen byta teckensnitt som vanligt.

   Radera
 7. Hej!

  Jag har skrivit en text med egna formatmallar. Jag har skapar 4 st egna formatmallar, Den första är länkad med rubrik 1, den andra med rubrik 2 och den sista med rubrik 3. Den sista formatmallen är länkad till brödtext. Jag har sedan försökt att skapa en automatiskt innehållsförteckning, men det tar inte bara med rubrikerna, utan den tar med stora delar av själva texten, hur ska jag få den att bara ta med rubrikerna?

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag är inte helt säker på vad du menar med "länkad" men rubrikerna (och bara de) måste alltså formateras som rubriker (rubrik1, rubrik2 osv) och brödetxten med någon annan formatmall. Det låter som om du råkat formatera även brödtexten som "rubrik".

   Radera
  2. När man klickar på att man vill ändra formatmallen så kan man välja vilken annan formatmall den är länkad med, jag tänker mig att formatmallen "ärver" egenskaper från den mall den är länkad till? Jo det tänkte jag också, men jag har provat att göra om hela texten till vanlig bröd text men det hjälper inte!

   Radera
 8. Hej! Jag har följt alla anvisningar, men när jag sedan stänger filen och öppnar den igen så flyttar sig sidnummrena i innehållsförteckningen. Hur gör jag för att dessa ska vara kvar och inte flytta sig?

  SvaraRadera
 9. Mycket tacksam till dina instruktionsvideos! Perfekt då man jobbar med sitt gymnasiearbete!
  Tackar så mycket!

  SvaraRadera
 10. Tack så mycket! Superbra inlägg! :)

  SvaraRadera
 11. Tack! Det hjälpte inför min kandidatuppsats.

  SvaraRadera