tisdag 10 september 2013

Konsten att googla - 3 tips

Det finns över en triljon unika url-adresser på internet nu så det krävs en del av oss för att hitta rätt nuförtiden (;   

Jag tänkte ge tre användbara tips när man söker med hjälp av google.

 1.  Om det spelar roll för din sökning hur gammal informationen får vara är det bra att avgränsa sökningen i tid.
Ta fram menyn genom att trycka på "Sökverktyg" över träfflistan.
Detta är ofta en mycket vettig avgränsning att göra särskilt om det är ämnen som kräver aktualitet. 


2. Sök efter böcker med förhandsgranskning i Google Böcker. Google har skannat in ett stort antal böcker. Man kan söka i dem med sökord som vanligt och om man filtrerar resultaten så att man bara visar böcker med förhandsgranskning kan man läsa stora delar av böckerna online. Viktigast kanske är att man kan se innehållsförteckningen. Ett snabbt och bra sätt att hitta böcker i ämnet som jag ska skriva om t.ex.  Se sökningen här så kan du själv prova att trycka på Förhandsgranska: https://www.google.se/search?q=islamofobia&btnG=S%C3%B6k+i+b%C3%B6cker&tbm=bks&tbo=1&hl=sv#hl=sv&q=islamofobi&tbm=bks&tbs=bkv:p


 3. Sök i texten.  Det är kanske egentligen inte ett googlingstips men nog så viktigt ändå för att bli en effektiv informationssökning. 

Om man har mycket text på en webbsida eller pdf och man söker efter något speciellt kan det vara bra att känna till att i alla webbläsare kan man snabbt söka efter innehåll på aktuell sida (det kan man i pdf-dokument också) genom att hålla ner ctrl + F (cmd+F på mac).
Sök efter ordet:   tortureDetta gör att du kan se om sidan innehåller det du söker mycket fortare.

1 kommentar: