tisdag 27 mars 2012

Formelsamling till matte, fysik, kemi mm


Vill du snabbt och lätt ha tillgång till alla tänkbara formler och tabeller inom matematik, fysik och kemi så är detta sajten för dig. Det är den ideella föreningen mattecentrum som står bakom sajten. Deras andra sidor är därmed även de integrerade och hjälp med matten är därför aldrig långt borta. 

Formelsamlingen hittar du på adressen  www.formelsamlingen.se

Den finns dessutom som app till både Iphone och Android. Sök "formelsamlingen" i app store respektive Market/ google Play.

torsdag 22 mars 2012

Konvertera pdf och bilder till redigerbara textfiler i google docs


Ibland kan man ha behov av att redigera i pdf-filer eller i bilder med text. Kanske om man skannat in dokument till exempel. Man behöver då ett sk OCR-program. OCR står för Optical Character Recognition.

En sådan funktion är faktiskt inbyggd i google dokument. Enda begränsningen är att den bara tar filer upp till 2 mb.


1. Börja med att trycka på knappen för att ladda upp dokument2. Sen är det inte svårare än att välja pdf-filen du vill konvertera från din dator och i dialogrutan som dyker upp se till att konvertering och omvandling är ikryssat. Se också till att rätt språk är valt. Är texten som ska omvandlas på svenska så ska "svenska" väljas.
 Se bild. 


I det omvandlade dokumentet som dyker upp på ditt google dokuments skrivbord ligger först texten som bild och sen som redigerbar text. Vill du arbeta vidare med dokumentet i ett annat program så kan du ladda ner dokumentet till din dator som  ex .doc eller .odt

Välj dokumentet, tryck Mer - > Hämta

onsdag 7 mars 2012

NE i mobilen

NE har gjort en ny app för oss som har skolabonnemang. Via appen, som finns både för Android och Iphone når man både uppslagsverket, den svenska ordboken, det engelska lexikonet och alla filmer från UR! Inte illa!
Appen heter NE Skola.  Ni kan läsa mer på NE:s sida här

Appen är ganska intuitiv. När man väl har loggat in med sina personliga inloggningsuppgifter så sparas inloggningen i appen.
Sök och välj genom att trycka på flikarna 1 - 4 om du vill ha svar från encyklopedin, ordboken, engelskt lexikon eller UR.


(1) nedan låter en välja mellan lång eller kort artikel beroende på hur mycket djup man vill ha. Enkel är en artikel skriven på enklare svenska.
(2) Tryck här för en lista med klickbara underrubriker. Nödvändigt när det är längre artiklar som exempelvis för länder. Det blir mycket skrollande annars (:
(3) Stjärnsymbolen dyker upp nästan överallt i appen och den låter en spara en genväg till där man är.
Så här ser det ut när man tryckt på (2) ovan för underrubriker.