onsdag 24 november 2010

Mer matte på YouTube!

Jag tipsade för ett tag sedan om Mikael Bondestams kanal på YouTube. En annan jättebra kanal är Matteskolans kanal som också den bjuder på bra genomgångar som kan underlätta inlärningen. Fokus ligger här på Matte B och D.

Tryck HÄR för att komma till matteskolan på YouTube

Här ett exempel ur Matte B

måndag 15 november 2010

träna engelska glosor och skänk bort ris(!)

Snacka om att förena nytta med nöje! På http://www.freerice.com kan du träna engelska glosor och för varje rätt svar skänker Freerice.com 10 riskorn till områden drabbade av svält, via FN:s World Food Programe.  Du väljer själv nivå så det passar dig.

onsdag 10 november 2010

Glosboken.se

Häromdagen var jag in i två engelskgrupper och visade nyttan av att använda glosboken.se (eller annan motsvarande tjänst) för att plugga engelska glosor och för att kunna återvända och repetera dem.


Börja med att registrera dig på sidan. Det behöver du göra för att du ska kunna spara dina övningar.
När du sedan loggat in så tryck på "skapa övning" och fyll i lämpligt innehåll i rutorna.  Tryck på fortsätt.


Välj sedan vilken typ av fråga du vill ha. Det går bra att blanda. Prova dig fram!  Fyll i gloserna på svenska och engelska. Lägg till efter hand och tryck sen på "starta övningen"!


En övning med frågetyp ord/översättning ser ut så här. Rött indikerar att jag svarat fel. Gädda är frågan och jag har fyllt i pike.  Under inställningar kan du ändra vilket språ du vill skriva svaren på, svenska eller engelska. Man kan ju börja att lära sig orden från engelska till svenska och sedan ändra och plugga dem på andra hållet. 

Vill du kan du sedan dessutom spela spel eller skriva ut olika typer av listor med dina glosor.

För att skriva ut glosorna som övning eller prov, gör så här: Tryck skriv ut

Därefter får du flera olika alternativ så att du kan jobba med orden även utan dator. 
torsdag 4 november 2010

engelsk grammatik på YouTube

Det är en gammal sanning att vissa lär sig och förstår saker bättre, när de hör och ser en förklaring än genom att läsa den.  Häromveckan skrev jag Mikael Bondestams genomgångar av Matte A och B på YouTube här .

YouTube kan mycket väl användas inom engelskan också när du behöver höra och se en genomgång av något speciellt moment i grammatiken.
Se t.ex. när Rebecca går igenom skillnaden mellan engelskans båda presensformer:
Det finns flera kanaler på YouTube med liknande genomgångar. Sök och du ska finna!

Som lärare kan man kanske också försöka hålla detta i huvudet, att olika deltagare lär på olika sätt och ett enkelt sätt att komplettera textbokens genomgångar till läxan kan vara en länk till en videogenomgång!