tisdag 11 mars 2014

datasäkerhet - lite trafikvett

Kort och koncist har ni här lite tips och länkar kring grundläggande datasäkerhet. 

Skadlig kod

Virus, trojaner, maskar och annat elände som är skapat för att förstöra eller stjäla för oss kallas med ett samlingsnamn för skadlig kod. Nästan all skadlig kod skrivs för att angripa Windowsdatorer och Androidtelefoner (Samsung m.fl - inte Iphone)  Det finns skadlig kod för Mac och Linux respektive IOS/Iphone också men det är mer sällsynt.
Skadlig kod syftar oftast till att avlyssna din dator för att stjäla lösenord från dig eller till att låta din dator tas över och fjärrstyras av angriparen. Denne kan använda din dator till allt möjligt tänkbart men olagligt.

Förslag på gratis antivirusprogram till Windowsdatorer:

- Avast:  http://www.avast.com/sv-se/index 
- Panda Cloud Antivirus:   http://www.cloudantivirus.com/en/ 


En allt större del av attackerna sker nu mot mobiler eftersom vi använder dem så mycket på internet.

Avast t.ex har antivirusskydd för Androidtelefoner också:   http://www.avast.com/sv-se/free-mobile-security#tab1 

Uppdatera datorn, programmen, telefonen och apparna regelbundet! Uppdateringar fyller igen säkerhetshål efterhand de hittas.

Surfa inte på öppna - och därmed okrypterade trådlösa nätverk.  När du kopplar upp din telefon eller laptop till ett öppet okypterat nätverk på ett café eller en flygplats t.ex kan i princip vem som helst läsa din internettrafik.
Installera HTTPS Everywere i webläsaren på din laptop. Det är busenkelt och det krypterar din anslutning

https://www.eff.org/https-everywhere

Nätfiske

Ladda inte ner skumma bilagor i mejl. Tro mig - du har inte vunnit en storvinst i ett lotteri du inte deltagit i.  Det som ser ut som ett kärleksbrev från en okänd beundrare är förmodligen inte det - tyvärr... Det är försök att få dig att öppna en bilaga med skadlig kod i.

Banken skickar inte  mejl till dig för att "verifiera" ditt konto. Banken skickar ALDRIG mejl till dig. Var skeptisk!
Om en bekant mejlar dig och berättar att hen har blivit blåst på pengar eller rånad i Barcelona och nu behöver låna till flygbiljetten hem - så är det förmodligen inte sant även om det verkar komma från en bekant.
När Microsoft support ringer hem till dig för att hjälpa dig att installera något eller verifiera din windowsversion så är det ett bedrägeriförsök...

Skaffa gärna ett särskilt e-postkonto som kan användas som skräpmejl för registrering på olika tjänster mm. Håll en annan adress privat.

Mobilen!

Aktivera "Hitta min Iphone" om du har Iphone. Blir den stulen kan du hitta, låsa eller t.o.m radera den genom att logga in på Icloud på en dator. 

Installera och aktivera Android Enhetsadministratör (Device administrator) om du har en Androidtelefon. Den gör samma sak. 

Ha alltid kodlåset aktiverat på mobilen!  Ofta är Facebook och e-post osv autoinloggat och en tjuv kan byta lösenord på dessa för att ta över dina konton. 


Lösenord

Skapa bra och unika lösenord till Facebook, mejl mm.  
Flera tjänster som t.ex. gmail, Microsoft, Twitter och Facebook ger oss användare möjlighet att välja en högre säkerhet med tvåstegsverifiering för att logga in . Läs mer här:


Här är en bra artikel om att öka säkerheten på sitt Facebook-konto:  http://blogg.tkj.se/sakrare-facebook-stoppa-kapade-konton/
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar