tisdag 28 januari 2014

Gör enkla beräkningar med LibreOffice Calc - en budget t.ex.

Kalkylblad är det kanske inte lika vanligt att man använder som ordbehandlaren men i vissa sammanhang kan det vara jättebra.
Jag visar här hur man gör en enkel budget som summerar och multiplicerar automatiskt.
tisdag 21 januari 2014

Bra snabbkommandon i Libreoffice och Openoffice

Jag listar här de vanligaste snabbkommandona i LibreOffice och OpenOffice. Ja - de är faktiskt ganska universella och fungerar i de flesta program:

Ctrl + s   betyder att du ska hålla ner Ctrl och trycka på s  o.s.v.

  • Spara:   Ctrl + s
  • Kopiera det markerade:  Ctrl + c
  • Klistra in: Ctrl + v
  • Klipp ut det markerade: Ctrl + x
  • Ångra: Ctrl + z
  • Skriv ut: Ctrl + p

tisdag 7 januari 2014

Konvertera libreOffice dokument till pdf

Ska man skicka filer som ska läsas av andra och öppnas på andra datorer kan det vara bra att konvertera dem till pdf först.  Jag brukar alltid rekommendera det för längre texter som ska skrivas ut från en annan dator än den man skrivit på.  Då slipper man få strul med layouten. En pdf ser alltid likadan ut på alla datorer.

I LibreOffice och OpenOffice är det mycket lätt att konvertera dokument. Man får då alltså en kopia av dokumentet som pdf. Ingenting händer med det ursprungliga dokumentet. Det finns kvar som det är.

För att bara göra en enkel konvertering av dokumentet rakt upp och ner - tryck på menyknappen för snabbexport till pdf.Den avancerade användaren hittar en hel del andra finesser och möjligheter om man istället går via rullgardinsmenyn som nedan.  Här kan man skapa pdf-formulär, skapa lösenordsskyddade dokument mm.

fredag 3 januari 2014

Infoga sidnummer i LibreOffice eller OpenOffice utan att numrera titelsidan och innehållsförteckningen

Om man behöver infoga sidnummer i ett dokument i LibreOffice men inte vill att alla sidor ska numreras måste man formatera de sidor som inte ska numreras som "titelsidor".

Se videon här för instruktion:
Jag har visat i en tidigare video hur man infogar sidnummer http://kvarnbyitblogg.blogspot.se/2011/01/infoga-sidnummer-i-openoffice.html