onsdag 25 januari 2012

Matematiska formler i OpenOffice och LibreOffice

Häromdagen frågade en av kollegorna hur man gör för att skriva matematiska formler i OpenOffice och LibreOffice.  Kanske är det fler som undrar. Det är inte så svårt.

I Writer: Gå Infoga - Objekt - Formel


Därefter brukar man få säga till att den ska visa Element, som är ett flytande fönster med en massa formelstrukturer att välja mellan.


Följ sedan stegen 1 - 4    

Lägg märke till att fönstret i Writer delas så att den nedre delen viks för formler som sedan omvandlas snyggt i det övre. Skriver man mycket matematik lär man sig nog ganska snart språket och kan skriva direkt själv i det undre formelfältet.onsdag 11 januari 2012

Kryptera och lösenordsskydda filer i Libreoffice och OpenOffice

Allt fler av oss sparar filer i dropbox så att de finns på flera datorer och allt fler datorer hänger med oss överallt i vardagen. Är det dessutom så att en del filer innehåller uppgifter som inte ska läsas av obehöriga vad som än händer med datorn kan det kännas tryggt att kryptera och löseordsskydda dessa.

Det är mycket enkelt att göra i OpenOffice eller LibreOffice. När du sparar eller "sparar som" bockar du helt enkelt i kryssrutan som erbjuder dig att lösenordsskydda filen och skriver i ett lösenord i dialogrutan som kommer upp när du tryckt på spara.  Glöm inte lösenordet bara!!  Filen går inte att öppna utan det.

Tänk också på att om det är filer som kan vara viktiga för andra - familjen eller jobbet t.ex så skriv upp lösenordet du använder och förvara det så att någon annan kan hitta det om det skulle hända dig något. 

I tidigare OpenOffice och LibreOfficeversioner finns en bugg som gör att filer sparade som .doc endast öppnas skrivskyddade när de är lösenordsskyddade. Med LibreOffice 3.4 är detta löst. Filer som sparas i .odt format drabbas inte av buggen alls.