söndag 24 oktober 2010

Google dokument - en gratis ordbehandlare online

Google Dokument är egentligen så mycket mer än en gratis ordbehandlare online men vi kan börja där. Istället för att öppna ett program på datorn och skriva i det, MS Word, OpenOffice eller vad du nu har (i skolan är det ju OpenOffice) surfar man till en websida och loggar in där för att skriva. En MYCKET STOR FÖRDEL är att du aldrig behöver spara filen eller bekymra dig om filformat. Du kommer inte heller någonsin att bli av med filen. Allting finns på plats när du loggar in, var du än loggar in ifrån. Allt du behöver är en internetuppkoppling.

1. Surfa hit 2. Logga in

3. Skapa nytt dokument4. Skriv!


Allt sparas automatiskt, efterhand som du skriver. Vill du så skriver du ut dokumentet som vanligt. Vill du mejla det till någon så delar du helt enkelt det längst upp till höger. Ja - du slipper alltså skicka bilagor i e-post!!

5. Dela


Därefter gör du några inställningar som gör det lättare för dina mottagare att komma åt och läsa ditt dokument.

6. delningsinställningar


Trivs du bra med google dokuments enkelhet kan du dessutom ladda upp äldre dokument från din dator. Du kan lätt skapa mappar och organisera dina dokument.

Varför inte gå vidare och prova google dokuments "kalkylblad" eller "presentationer" istället för Excel och Powerpoint nästa gång du behöver det?

En sista finess som du får på köpet är ju att du har backup på allting. Går din dator sönder ligger dina dokument kvar och väntar tills du loggar in någon annan stans ifrån (;

Matte på YouTube!

Saknar du en mattelärare hemma när du gör läxorna, ibland? Det finns faktiskt en hel del hjälp att få inte minst via YouTube. En mycket ambitiös och generös gymnasielärare vid namn Mikael Bondestam har spelat in videos med genomgångar av hela matte A och B och stora delar av matte C.


Äntligen en mattelärare man kan pausa och få att förklara samma sak om och om igen (; 

Intro till Matte A


Såg att han dessutom gjort en app för Iphone med hela matte A!
Intro till matte B:Om det inte går att logga in på FirstClass

Ibland upplever användare att det inte går att logga in på folkbildningsnätet via  FirstClass hemifrån. Oftast är det serverinställningen som saknas då. Gör så här:

Unable to display content. Adobe Flash is required.


Har du inte ljud på datorn kan du se samma sak tyst här:

Skriv i server: folkbildning.net och tryck på spara! 
Nu ska det gå att logga in.  Gör det inte det har du förmodligen glömt ditt lösenord. Säg till mig (Lars) så återställer jag det.